Neodymové magnety: Nejsilnější a nejužitečnější magnety na trhu

Neodymový magnet, známý také jednoduše jako neo magnet. Je to druh magnetu ze vzácných zemin, který se skládá z neodymu, železa a boru. Ačkoli existují další magnety vzácných zemin - včetně kobaltu samarium - neodym je zdaleka nejběžnější. Tyto magnety jsou schopny vytvořit silné magnetické pole, což umožňuje vynikající vlastnosti.

Co jsou neodymové magnety?

Neodym je prvek vzácných zemin s atomovým číslem 60. Objevil ho v roce 1885 chemik Carl Auer von Welsbach.

Neodymové magnety byly vynalezeny na počátku 80. let společností General Motors a Sumitomo Special Metals. Bylo zjištěno, že spojením neodymu s malým množstvím železa a boru vytvoří magnet se silným magnetickým polem a první neodymové magnety byly na světě. 

Neodymové magnety, jsou proto nazývané nejsilnějšími permanentními magnety na světě. Pro demonstraci, jakou silou neodymové magnety vládnou, si můžeme ukázat na srovnání s keramickými neboli feritovými magnety.

Keramické magnety jsou nepochybně levnější, což z nich dělá oblíbenou volbu pro spotřebitelské aplikace, ale pro výrobu nebo jiné průmyslové aplikace však neodymové magnety nelze nahradit. Neodymové magnety mohou vytvářet magnetická pole o síle až 1,4 tesla. Pro srovnání, keramické magnety obecně produkují magnetická pole o síle pouhých 0,5 až 1 tesla.

Jaké jsou jejich magnetické vlastnosti?

Magnety mají vysokou magnetickou indukci, což znamená, že generují silné magnetické pole. Jejich hodnota magnetické indukce se pohybuje kolem 1,2 až 1,4 tesla, což je velmi vysoké ve srovnání s jinými permanentními magnety.

Taktéž disponují vysokou koercitivní silou, což znamená, že jsou velmi odolné proti ztrátě svého magnetického pole. Díky této vlastnosti si uchovávají svou magnetickou sílu i v extrémních podmínkách.

Neodymové magnety disponují i vysokou remanencí, což znamená, že si uchovávají vysokou magnetickou sílu i po odstranění zdroje magnetického pole.

Využití neodymových magnetů

Díky těmto vysokým magnetickým vlastnostem jsou neodymové magnety široce využívány v různých oblastech, jako je průmysl, medicína, elektronika, energetika a mnoho dalších. Jejich silné magnetické pole a vynikající vlastnosti je činí nejúčinnějšími a nejužitečnějšími magnety na trhu.

Konkrétní způsoby, jakými lze neodymové magnety používat jsou:

Průmysl

Elektronika a elektrotechnika využívá neodymové magnety do generátorů, motorů, transformátorů, reproduktorů a senzorů.

Energetika potom magnety používá pro výrobu větrných turbín, generátorů a trakčních systémů pro elektromobily.

Medicína

Neodymové magnety jsou neodmyslitelnou součástí magnetické rezonance, kde se využívají pro generování silného magnetického pole, které umožňuje vytváření detailních obrazů těla.

Další uplatnění v medicíně neodymové magnety nalézají v protézách, implantátech a ortopedických nástrojích, kde tvoří pohyblivé komponenty-

Strojírenství

V montážních linkách a výrobních procesech se neodymové magnety využívají pro rychlé a přesné uchycení součástek nebo nástrojů.

V motorech a generátorech se používají pro dosažení vyššího výkonu.

Zabezpečení

V bezpečnostních systémech se neodymové magnety využívají pro uzamykání dveří, oken a skříní.

Neodymové magnety jsou taktéž součástí senzorů a alarmů, které chrání objekty před neoprávněným vstupem a krádežemi.

Montáž

Při montáži a opravách elektronických zařízení se neodymové magnety používají pro uchycení a držení drobných součástek a šroubků.

V automobilovém průmyslu se používají pro montáž karosérií a upevnění různých komponent.

Sportovní aktivity

Neodymové magnety se používají, jak v klasickém rybolovu, pro vytváření magnetických háčků a závaží, ale i pro takzvaný magnet fishing, kdy se vylovují různé předměty z vodních ploch a nádrží.

Kreativita

Neodymové magnety se využívají v uměleckých projektech pro vytváření interaktivních obrazů, soch nebo stavebnic.

Výhody a nevýhody neodymových magnetů

Výhody neodymových magnetů:

  • Neodymové magnety mají nejvyšší magnetickou sílu ze všech dostupných permanentních magnetů.
  • Neodymové magnety mají vysoký magnetický výkon při relativně malých rozměrech.
  • Tyto magnety mají vysokou teplotní stabilitu a mohou velmi dobře fungovat i při vysokých teplotách. To je důležité pro aplikace, které vyžadují odolnost proti vysokým teplotám.
  • Zároveň jsou dostupné v různých tvarech (kulaté, blokové, válečkové) a velikostech.

Nevýhody neodymových magnetů:

  • Neodymové magnety jsou křehké a náchylné k lámání a odštěpování, proto je vždy lepší pořizovat magnet v nějakém typu pouzdra.
  • Tyto magnety jsou náchylné k oxidaci a korozi, zejména pokud nejsou chráněny vhodným obalem nebo úpravou.
  • Neodymové magnety se snadno přitáhnou jeden k druhému. To může způsobit potíže při jejich manipulaci a skladování, a může to způsobit zranění.  Místa, kde by se neodymové magnety neměly používat:

Kde by se neodymové magnety neměly používat?

Neodymové magnety mají silné magnetické pole, které může ovlivnit elektroniku, magnetická média a další citlivá zařízení. Mohlo by dojít k jejich poškození.

Taktéž by se tyto magnety neměly dostat do blízkosti dětí a dětských hraček. Mohou být velmi malé a snadno spolknutelné.

Magnety mohou ovlivnit funkci některých lékařských zařízení, jako je srdeční stimulátor.

Závěr

Neodymové magnety jsou bezesporu nejsilnější a nejužitečnější magnety na trhu díky svým vynikajícím vlastnostem. Jejich silné magnetické pole umožňuje široké využití v průmyslu, medicíně, strojírenství, bezpečnosti apod.

Přestože neodymové magnety nabízejí mnoho výhod, je důležité dbát na jejich bezpečné používání. Dodržování správných postupů vás ochrání před nepříjemným zraněním.

Zpět do obchodu