Jaké máme tvary magnetů a jak vybrat ten vhodný?

 

Magnety jsou nedílnou součástí našeho každodenního života a využívají se v široké škále oblastí, od využití v domácnosti až po průmysl a výrobu. Ať už plánujete nějaký kreativní projekt, nebo jen potřebujete siný magnet do své dílny nebo ozdobný magnet na lednici, výběr správného tvaru a typu magnetu může mít klíčový vliv na úspěch. V tomto článku probereme různé tvary a typy magnetů a podělíme se s vámi o tipy, jak vybrat ten správný, aby splnit vaše potřeby.

Různé materiály magnetů

Magnetické materiály se liší Ve své síle. Jeden z nejsilnějších typů permanentních magnetů dostupných na trhu jsou neodymové magnety. Tyto magnety jsou vyrobeny z neodymu, železa a bóru (NdFeB) a disponují velkou magnetickou silou, aniž by disponovaly velkými rozměry. Jsou silnější a cenově dostupnější než samarium-kobaltové nebo AlNiCo magnety, což je činí výbornou volbou pro mnoho účelů.

Samarium-kobaltové magnety (SmCo) jsou dalšími významnými permanentními magnety. Jsou známé svou extrémní magnetickou silou a vynikající teplotní stabilitou, což znamená, že si udržují své vlastnosti i při vysokých teplotách. Jsou však křehké a náchylné k lámání, což vyžaduje opatrné zacházení. Samarium-kobaltové magnety jsou obvykle dražší, což znamená, že jsou vhodné pro aplikace, které vyžadují jejich specifické vlastnosti.

Na druhé straně jsou tu AlNiCo (hliník-nikl-kobalt) magnety, které nabízejí střední magnetickou sílu. Nejsou tak silné jako neodymové nebo samarium-kobaltové magnety, ale stále mají dostatečnou sílu. Jsou také relativně teplotně stabilní a jsou odolné vůči korozi, což je dělá vhodnými pro použití venku.

Feritové magnety jsou dalším typem permanentních magnetů. Tyto magnety jsou vyrobeny z feritu, což je keramický materiál, který obsahuje hojnost železa a oxidu železa. Feritové magnety mají nižší magnetickou sílu ve srovnání s jinými výše zmíněnými. Jednou z výhod feritových magnetů je jejich odolnost vůči teplotním výkyvům, korozi a nejsou náchylné k rychlému opotřebení. Feritové magnety jsou často využívány v elektrotechnice, jako jsou transformátory, elektromotory a cívky. Jejich schopnost udržet konzistentní magnetické vlastnosti při různých teplotách a v nepříznivých prostředích je v těchto aplikacích velmi ceněna.

Různé tvary

  1. Kulaté magnety jsou oblíbené pro svůj estetický vzhled a kompaktní rozměry. Díky svému kruhovému tvaru jsou ideální pro výrobu šperků a drobné dekorace. Jsou k dispozici v různých rozměrech a tloušťkách.
  2. Kvádrové magnety mají pravidelný tvar kvádru nebo kostky, což usnadňuje jejich použití v přesně definovaných otvorech. Jejich rovné strany umožňují snadnou montáž, a proto se často používají v magnetických zámcích.
  3. Tyčové magnety jsou delší a tenčí než kulaté magnety. Využívají se jako držáky nástrojů, na ledničce a magnetických tabulích.
  4. Kruhové magnety jsou velmi podobné kulatým magnetům, ale mají uvnitř díru. Díky svému tvaru se dají snadno nasunout na tyče, provazy nebo dráty.
  5. Magnetické kostky jsou charakteristické svým symetrickým šestihranným tvarem. Tyto kostky se využívají převážně v magnetických stavebnicích a jsou skvělé pro experimenty ve škole nebo umělecké instalace.
  6. Kulatý tvar magnetických koulí a kuliček je ideální pro použití vytváření různých konstrukcí a designů. Jsou také využívány v bytových dekoracích, šperkařství a uměleckých instalacích.
  7. Kuželové magnety mají specifický tvar komolého kuželu, tedy kuželu bez špičky. Tento design přidává estetickou hodnotu a kuželové magnety jsou často využívány v uměleckých a dekorativních projektech. Při jejich použití je důležité dbát na správnou orientaci, kterou stranou přilnou na povrch.
  8. Samolepicí magnety jsou velmi praktické, protože mají schopnost přilnout k různým povrchům bez nutnosti použití lepidla. Tyto magnety jsou k dostání ve tvaru kotoučů nebo kvádrů a lze je jednoduše připevnit k různým předmětům.
  9. Magnety s otvorem pro šroub jsou ideální pro snadnou instalaci pomocí běžných šroubů se zápustnou hlavou. Tyto magnety se často využívají v konstrukčních a průmyslových aplikacích, na výrobu magnetických držáků, zavírání beden a držáků pro nástroje.
  10. Pogumované a vodotěsné magnety s plastovým obalem jsou opatřeny ochrannou vrstvou, která chrání magnet před vlhkostí a vodou. Jsou vhodné pro venkovní použití a do prostředí s vysokou vlhkostí.

Jak vybrat vhodný magnet?

  • Prvním krokem je určit, k čemu konkrétně budete magnet potřebovat. Je důležité zvážit, zda bude sloužit pro dekoraci, průmyslovou aplikaci, výrobu šperků nebo jiný specifický účel.
  • Síla magnetu je klíčovým faktorem. Pokud budete potřebovat magnet k uchycení těžkých předmětů, budete potřebovat větší a silnější magnety.
  • Rozhodněte se, zda potřebujete menší kompaktní magnet, nebo zda budete potřebovat větší rozměr magnetu a konkrétní tvar.
  • Některé magnety mají povrchovou úpravu, která chrání magnet před korozí, poskytuje odolnost proti nárazům a lámání. Zvažte, zda potřebujte magnet s určitou povrchovou úpravou, aby vyhovoval prostředí, kde bude použit.
  • Je důležité rozhodnout se, zda potřebujete magnet s otvorem pro šroub, nebo zda upřednostníte samolepicí magnet, který lze jednoduše připevnit k různým povrchům.
  • Přemýšlejte i o odolnosti magnetu. Pokud bude magnet vystaven nárazům nebo tlaku, bude zásadní, jaký typ magnetu vyberete.

Bezpečnost

Silné magnety mohou být nebezpečné pro malé děti a elektronická zařízení. Vždy dodržujte bezpečnostní pokyny a udržujte magnety mimo dosah dětí. Jestliže stále potřebujete poradit s výběrem, neváhejte se obrátit na prodejce magnetů, kteří vám rádi poskytnou další rady a doporučení.

Zpět do obchodu