Neodymové magnety 10x silnější než feritové

Neodymové magnety 10x silnější než feritové 

neodymové magnety

Ať už jde o elektroniku, průmysl nebo domácnosti, magnetismus a magnety hrají klíčovou roli ve vývoji a zlepšování našich životů. Zásadní roli v tom hrají i různé typy magnetů, přičemž se zaměříme na dva nejvýznamnější, a to feritové a neodymové magnety.

Feritové magenty

Feritové magnety jsou starším typem magnetů. Jsou tvořeny materiálem z feritu, keramiky a magnetických oxidů, což jim dává odlišné vlastnosti oproti modernějším typům magnetů, jako jsou neodymové magnety.

Výroba feritových magnetů začíná smícháním feritového prášku s keramickým pojivem a magnetickými oxidy. Tato směs se pak lisuje do požadovaných tvarů a velikostí. Takto vylisované tvary se posléze vypalují při vysokých teplotách, čímž se dosáhne maximálního spojení materiálů. Nakonec se brousí a upravují dle požadavků koncového zákazníka

Vlastnosti feritových magnetů:

Magnetická síla: Feritové magnety mají nižší magnetickou sílu ve srovnání s modernějšími alternativami. To znamená, že se hodí na místa, kde není potřeba extrémní magnetická síla.

Tepelná odolnost: Tyto magnety jsou relativně odolné vůči vysokým teplotám, což je činí vhodnými na místa, kde je potřebná tepelná stabilita.

Odolnost vůči demagnetizaci: Feritové magnety jsou poměrně odolné a neztrácí snadno svou magnetickou sílu.

Odolnost vůči vlhkosti: Feritové magnety jsou obecně odolné vůči vlhkosti a korozi.

Křehkost: Na druhou stranu jsou křehčí než jiné typy magnetů, což znamená, že jsou náchylnější k lámání.

Vzhled: Jejich povrch je často matný a černý a bývají vyrobeny v jednoduchých tvarech, jako jsou kruhy, čtverce nebo obdélníky.

Cena: Cenově jsou feritové magnety levnější oproti jejich modernějším protějškům.

Využití:

  • Používají se v reproduktorech, mikrofonech, televizních monitorech, kde je potřebná stálá magnetická síla.
  • Feritové magnety se využívají v jednodušších elektromotorech, kde není potřeba extrémní síla, ale spíše ekonomičnost.
  • Díky své tepelné odolnosti jsou vhodné do průmyslových míst, která vyžadují stálost magnetického pole i v teplých prostředích.
  • Feritové magnety se velice často nacházejí na ledničkách, nástěnkách nebo školních tabulích.

Neodymové magnety

Neodymové magnety, často označované jako NdFeB magnety nabízejí výrazně vyšší magnetickou sílu než jejich tradiční protějšky. Tyto magnety jsou vyrobeny z různých prvků, které mu společně dávají í jedinečné vlastnosti.

Výroba neodymových magnetů je složitější proces než u feritových. Začíná smícháním prášku neodymu, železa a boru v určitých poměrech, aby se dosáhlo optimální magnetické síly. Tato směs se poté taví a formuje do požadovaných tvarů. Tyto tvary jsou následně broušeny, leštěny a magnetizovány pomocí silných elektrických pulzů. Tento proces vyžaduje specializovanou technologii.

Vlastnosti neodymových magnetů:

Magnetická síla: Neodymové magnety jsou neuvěřitelně silné a mohou mít magnetickou sílu až desetkrát vyšší než feritové magnety. Tato síla se používá na místech, kde je třeba maximálního magnetického výkonu.

Vzhled: Neodymové magnety mají lesklý kovový povrch.

Křehkost: Neodymové magnety jsou relativně křehké a náchylné k lámání. Proto je důležité s nimi zacházet opatrně.

Odolnosti vůči demagnetizaci: Neodymové magnety mají vysokou magnetickou sílu, avšak jsou citlivé vůči demagnetizaci a své vlastnosti při vystavení silným magnetickým polím, ztrácí.

Odolnost vůči vlhkosti: Neodymové magnety mohou být náchylnější k rezivění, zejména protože obsahují železo. Proto je důležité je chránit vhodným povlakem nebo povrchovou úpravou.

Tepelná odolnost: Tepelná stabilita těchto magnetů je poměrně nízká, a proto je důležité se vyhnout vysokým teplotám, které by mohly způsobit ztrátu jejich magnetických vlastností.

Cena: Obecně platí, že neodymové magnety jsou dražší než feritové magnety, kvůli jejich vyšším magnetickým vlastnostem a složitější výrobě.

Využití:

  • Používají se v reproduktorech, sluchátkách, smartfonech. Zejména tedy na místech, kde je potřeba silný magnet v malém prostoru.
  • Jsou součástí elektrických motorů, generátorů, magnetických brzd.
  • V medicíně jsou využívány v magnetické rezonanci pro vytvoření silného magnetického pole.
Zpět do obchodu